De luchtkwaliteit meten met Belair
Wat?
Belair is een overzichtelijke app die je een vrij gedetailleerd beeld geeft van de luchtkwaliteit in België. Deze app werd ontwikkeld door IRCEL, de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu. De kaarten worden gemaakt op basis van voortdurende metingen in een netwerk van meetstations over het hele land. De Belair app kan je gewoon installeren op je smartphone of tablet (vanuit Google Play of App Store).
Uitgebreide achtergrondinformatie over deze metingen en ook over de gezondheidseffecten vind je hier. Hieronder vind je een heel korte uitleg over de verschillende metingen.
Metingen
Er worden verschillende soorten luchtverontreiniging gemeten. Wil je snel een algemeen idee over de huidige of voorspelde luchtkwaliteit op jouw locatie, dan kijk je naar de Air Quality Index (AQI).
Stikstofoxides (zoals NO2 of stikstofdioxide) worden gevormd door verbrandingsmotoren in het verkeer, verwarming van gebouwen, industrie, elektriciteitscentrales die draaien op kolen of gas, maar ook bijvoorbeeld bij bosbranden.
Ozon (O3) wordt gevormd doordat UV-straling van de zon reageert met andere vervuilende deeltjes in de lucht. Ozon vormt regelmatig een probleem op warme zomerdagen. Door een te grote hoeveelheid ozon in de lucht werken je longen minder goed, vandaar dat er bij hoge ozonwaarden de raad wordt gegeven om geen al te zware fysieke inspanningen te doen.
Fijnstof bestaat uit heel kleine deeltjes die gevormd worden in bijvoorbeeld het verkeer, de landbouw, de industrie of de verwarming van huizen met fossiele brandstoffen. Stofdeeltjes ter grootte van enkele duizendsten van een millimeter kunnen zich in de longen vastzetten. Er worden 2 categorieën onderscheiden: stofdeeltjes tot 2,5 duizendsten van een mm groot (PM2.5) en stofdeeltjes tussen 2,5 en 10 duizendsten van een mm groot (PM10). In die tweede categorie kunnen ook stuifmeelkorrels (pollen) zitten. Een zeer plaatselijke vervuiling (bijvoorbeeld van houtverbranding in een houtkachel) kan je met deze app niet detecteren, daarvoor heb je een mobiel meettoestel nodig.
Dieselroet (Black Carbon of BC) behoort in feite tot de kleinste fijnstofdeeltjes (PM2.5). Het ontstaat door onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen.
Enkele opdrachten
Om het gebruik van de Belair app te oefenen 😊
- Wat is de score van de BelAQI index op dit ogenblik voor jouw woonplaats?
- Wat is de voorspelling voor de stikstofdioxidewaarde in de lucht in Oostende binnen 3 dagen?
- Moet je vandaag de fysieke inspanningen best op een laag pitje zetten?
- Vergelijk de fijnstofwaarde (PM10) in omgeving Antwerpen met de Ardennen op dit moment. Is er een verschil?
Snelle links
Reserveer een workshop
Hebt u nog vragen?
Hebt u graag wat meer info?
Neem contact met ons op
via de contactpagina
2023 © Discoverit
Design by NUNI