Klasworkshops wetenschappen en techniek

Aanbod van workshops wetenschappen en techniek voor het lager onderwijs.
Discoverit komt naar je school: de klas wordt een pop-up labo!

discoverit_microwereld

Microwereld workshop

De hele klas wordt omgetoverd in een laboratorium! Met 3D-microscopen bestuderen we bloemen, insecten en spinnen. We zien met eigen ogen van heel dichtbij hoe bijen bloemen bestuiven. We tellen de ogen van een tijgerspin. Met handenvrije hoofdbandloepen op gaan we Sherlock Holmes achterna en voeren we detective-opdrachten uit: vingerafdrukken maken, vals geld opsporen, microfilms ontcijferen, … En we maken supergrote schaalmodellen van vlinders en kevers. Voor de 3de graad.

 

 

discoverit_astronautenpak

Astronautenworkshop

Ruimtepakken aan! Tijd om satellieten te repareren en raketten te lanceren! Een spectaculaire belevenis in de klas met als ingrediënten: in de huid van een astronaut, de elektrische stroomkring, duurzame energie, voortstuwing van raketten, en nog veel meer! De kinderen leren de basisprincipes van elektriciteit, zonne-energie en de wetten van Newton in een unieke ervaring. Voor de 3de graad.

 

 

discoverit_dinoworkshop

Dinoworkshop

We maken kennis met fossielen van duizenden en miljoenen jaren oud die je anders enkel in een museum te zien krijgt. En… aanraken moet! We determineren snijtanden van vleesetende dinosaurussen. We wegen loodzware mammoetkiezen van 20.000 jaar oud. We werken met digitale schuifmaten en USB-microscopen. En we maken gipsafgietsels van een vlijmscherpe mosasaurustand. Voor de 3de graad.

 

 

Robotworkshop

Deze STEM-workshop is een initiatie in de fascinerende wereld van programmeren en robots. De kinderen zetten hun eerste programmeerstappen met Scratch 2.0, dé grafische programmeertaal-op-kindermaat bij uitstek. Ze laten de vrolijke maar veelzijdige mBot robotwagentjes rijden op een zelfgekozen verkeersplattegrond. Redeneren, programmeren en uitproberen! Voor de 3de graad.

 

 

glazenmaker_icoon

Milieuworkshop

De kinderen voeren observaties en metingen uit rond water- en luchtkwaliteit. Ze leren de boeiende microscopische onderwaterwereld kennen en ze maken filmpjes van krioelende bloedzuigers en libellenlarven. Ze meten de luchtkwaliteit in de klas en ze bepalen het fijnstofgehalte in de lucht van hun schoolomgeving. Wetenschappen, techniek en milieuproblematiek geïntegreerd in een boeiende workshopervaring! Voor de 3de graad.