Milieuworkshop

In deze workshop doen de kinderen unieke observaties en metingen rond water- en luchtkwaliteit. Ze leren de boeiende microscopische onderwaterwereld kennen, ze gaan zelf aan de slag met macrocamera’s en ze trekken erop uit met professionele draagbare meetapparatuur. 

Een greep uit de activiteiten:

USB_microscoop_glazenmakerlarve

  • Waterdiertjes worden opgespoord en bestudeerd met 3D-microscopen en digitale macrocamera’s.
  • We krijgen een idee van de zuiverheid van vijverwater aan de hand van de aanwezigheid van verschillende soorten diertjes (bloedzuigers, slakjes, libellenlarven, … zogenaamde macro-invertebraten).
  • We maken verbluffende macrofoto’s en video’s van deze diertjes.
  • Wordt onze klas goed verlucht? We meten het zelf met een CO2-meter!
  • Hoe zit het met fijnstofgehalte in de lucht rond onze school? We gaan op stap met professionele meetapparatuur…
  • …en we vergelijken onze resultaten online met het officiële meetnet!

Doelgroep: 3de graad lager onderwijs

Duur: 2 uur 15 min

Prijs per sessie: €50 + €9,50 x aantal leerlingen. Alle kosten (begeleiding, materiaal, werkboekjes, verplaatsingskosten) zijn inbegrepen.  Er kunnen max 24 kinderen tegelijk aan een workshopsessie deelnemen. Voor alle volgende sessies van deze workshop binnen hetzelfde schooljaar is er een korting van €25.Let op: deze workshop kan enkel doorgaan tussen 1 mei en 31 oktober!

fijnstofmeterAlle experimenten en materialen worden door Discoverit voorzien. Bij aanvang krijgen de leerlingen een gedetailleerd en rijk geïllustreerd werkboekje. De workshop is zo opgebouwd dat iedereen continu aan de slag is in 3 parallelle werkhoeken. 

De workshop sluit heel goed aan bij de eindtermen wetenschappen en techniek voor het basisonderwijs en is in lijn met het STEM-actieplan (Science, Technology, Engineering, Mathematics) van de Vlaamse overheid.

Ben je leerkracht derde graad lagere school en geïnteresseerd in deze boeiende workshop? Stuur een e-mailtje naar info@discoverit.be. Je ontvangt dan meer informatie over wat we allemaal doen in deze workshop, het praktische verloop en de bijdrage tot de realisatie van de eindtermen.